Bel bij overlijden 0521 - 513660 24 uur per dag
De uitvaart regelen

Hoe ziet een duurzame uitvaart er uit? Waar kunt u aan denken?

DLE Uitvaartverzorging

De overledene wordt gewassen met water en er wordt geen gebruik gemaakt van chemische zeep. Wanneer een familie wil dat de overledene daarna verzorgd wordt met bodylotion of gezicht crème, dan gebruiken we biologische producten. Uiteraard geldt dit ook voor de make-up die eventueel gebruikt wordt.

Catering bij uitvaart

Wij houden van lekker, gezond en puur eten en vinden het belangrijk om te weten waar onze ingrediënten vandaan komen. Biologisch is dé manier om lekker en divers eten te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. 

Duurzame biologische producten zijn geproduceerd:

  • met respect voor de natuur
  • met respect voor dieren
  • zonder chemische bestrijdingsmiddelen
  • zonder kunstmest
  • zonder preventieve antibiotica
  • onder strenge controles van onafhankelijk instituut Skal

Het is i.v.m. minder transport goed om met regionale producten te werken. Daarnaast is het vanzelfsprekend om te kiezen voor biologische producten uit het seizoen. Grote bewondering hebben wij voor de boeren, bakkers en iedereen die deze visie deelt en ervoor zorgt dat wij producten van de allerbeste kwaliteit kunnen delen met de klant.

Leveranciers van producten uit de Regio


Boerenkaas en andere producten halen wij o.a. van Kaasboer Mulder uit Steenwijk. Hij betrekt zijn kaas direct van de boer.
Biologische sappen en wijnen komen o.a. van Bij Bert.
Bakkerij De Bakstee 
in Wapserveen bakt met uitsluitend natuurlijke ingrediënten, kneed met de hand en verkoop het brood lokaal. Duurzaam ondernemen en zo min mogelijk het milieu belasten vinden zij erg belangrijk.
De Noaberhoeve in Echten, ligt ietsje verder weg, is een boerderijwinkel met naast biologische droogwaren en brood ook ruim aanbod eigen fabrikaat zuivel, groenten en vlees van eigen boerderij.

Cateraars uit de Regio

Wilt u een lekker broodje met een kop soep erbij? Wij werken o.a. samen met restaurant Bovenmeester uit Steenwijk.
Zij kunnen voor u broodjes met biologische bloem bakken en ook het beleg gebruiken wat volledig biologisch is en zoveel mogelijk uit de regio afkomstig is. U kunt daarbij denken aan:

- vers gemaakte biologische gevulde tomatensoep
- biologisch belegde broodjes met Gerookte forel en Parmezaan-crème • Makreelsalade • Friese gatenkaas & appelstroop • SpaanseDurocham • Rundercarpaccio & avocado-crème

Bloemwerk

Fair Flowers Fair Plants is een keurmerk, een label dat hangt aan bloemen en planten afkomstig van kwekers, die voldoen aan de hoogste eisen. Eisen op het gebied van milieu en personeel. Denk hierbij aan arbeidsomstandigheden, hygiëne en veiligheid. Op de website vindt u meer informatie, zodat u bewust kunt kiezen voor duurzame bloemen en planten.

In Steenwijk werken wij samen met Gezellig Bloemen & Lifestyle of Lugtmeijer Bloemen in Wolvega.

Zelf voor duurzame bloemen zorgen

Zelf plukken uit de tuin kan natuurlijk ook. Bloemen uit het seizoen:

  • Januari – Chrysant, Hypericum, Tulp
  • Februari – Chrysant, Hypericum, Tulp, Orchidee in pot
  • Maart – Chrysant, Hypericum, Gerbera, Tulp, Orchidee in pot, Potchrysant
  • April – Chrysant, Hypericum, Gerbera, Tulp, Zonnebloem, Pompoenroos, Orchidee in pot, Potchrysant, Roos in pot
  • Mei – Chrysant, Hypericum, Gerbera, Zonnebloem, Jasmijn, Sering, Pompoenroos, Orchidee in pot, Potchrysant, Roos in pot
  • Juni – Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Lelie, Zonnebloem, Jasmijn, Sering, Orchidee in pot, Potchrysant, Roos in pot
  • Juli – Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Lelie, Zonnebloem, Dahlia’s, Stokroos, Potchrysant, Roos in pot
  • Augustus – Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Lelie, Zonnebloem, Dahlia’s, Stokroos, Potchrysant, Roos in pot
  • September – Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Lelie, Zonnebloem, Dahlia’s, Stokroos, Potchrysant, Roos in pot
  • Oktober – Chrysant, Hypericum, Zonnebloem, Potchrysant
  • November – Chrysant, Hypericum, Roos in pot
  • December – Chrysant, Hypericum, Tulp, Roos in pot

Waar kunt u rekening mee houden?

  • Bloemen die geen gif nodig hebben en snel groeien.
  • Geen rouwstuk maar een bos bloemen. Hierdoor wordt er geen oase of plastic gebruikt.
  • Geen lint maar een afbreekbare kaart.
  • Bloemen afhalen bij plaatselijke kassen.
  • Bloemen abonnement bij bestaande bloemist met materialen die hergebruikt worden.

Bekijk aflevering 5 van "De makers" Duurzame rouwboekketten met bloemen uit eigen omgeving

Grafmonument

Wanneer een begraafplaats dit toelaat een boom of stuik plaatsen als gedenkteken

  • Hout
  • Zwerfkei

Liever geen tijdelijk grafbordjes die gemaakt zijn van kunststof en metaal.
Beter is het om een tijdelijk bordje van hout te plaatsen.

Hergebruik van grafstenen

logo_circlestone-300x240.pngDe meeste grafstenen zijn gemaakt van prachtige, miljoenen jaren oude natuursteen zoals graniet. Maar wist u dat deze stenen na verwijdering van het graf worden vernietigd tot puin? En dat, terwijl deze stenen keer op keer een nieuw leven zouden kunnen krijgen en zo nog vele jaren mee zouden kunnen gaan.

Circle Stone zet zich er voor in om deze waardevolle natuursteen te behouden voor volgende generaties. Dat doen we door alle spelers in de branche op te roepen om grafstenen een nieuw leven te geven, en door klanten te helpen om een Circle Stone te vinden.

Bekijk aflevering 7 van "De makers" Nijmeegse steenhouwer geeft grafstenen een tweede leven.

Duurzame Mand wilgentenenKisten en Lijkwaden

Jan de Vos en José Schilder zijn eind jaren 80 begonnen met het maken van manden. Sinds 2000 leven zij van de mandenmakerij. Zij maken manden van de wieg tot het graf. De manden worden gevlochten met wilgentenen die zij deels zelf telen. Zij maken ook een duurzame draagbaar (mandenmakerij-demythe)

Grafmand, wilgentenen "Belgisch rood"

Bekijk aflevering 4 van "De makers" Ambachtelijk gemaakte grafmanden van lokale wilgentenen.

Een passende uitvaartkist vormt een belangrijk onderdeel van het afscheid. Bogra is een van de meest toonaangevende kistenfabrikanten van Nederland. Zij zijn gespecialiseerd in het maken van kisten. Hun assortiment is onderverdeeld in verschillende sfeerlijnen waaronder een Ecologische en Duurzame lijn (bogra)

Duurzame Lijkwade van KoesterSaskia Beentjes uit Boskoop maakt onder de naam 'Koester' handgemaakte lijkwaden van vilt. De naam Koester komt van het werkwoord koesteren. Volgens de Dikke van Dale betekent dit: - Liefderijk verzorgen- Weldadige warmte geven aan- Huldigen- Zich verwarmen. Volgens Saskia allemaal woorden waar we aan denken bij het afscheid van onze geliefden en dierbaren. Met haar handgemaakte lijkwaden van vilt zou zij graag een warme bijdrage willen leveren aan het afscheid. Een wollen deken waar de overledene vol liefde en warmte in wordt neergelegd en toegedekt  (koester)

 Een voorbeeld van een lijkwaden van duurzaam materiaal

Bekijk aflevering 3 van "De makers" Zachte lijkwaden en urnen van wol uit Nederland.

Duurzame urnen

  • Uitstrooien
  • Waterurn waarbij geleidelijk de as d.m.v. regenwater in zo’n 10 jaar wordt teruggegeven aan de aarde (water-urn)
  • Afbreekbare urn van ongebakken natuurlijke klei bijvoorbeeld, die na een jaar of vijf in de grond afgebroken is. Ook onbewerkt hout is een goed alternatief.
  • Biologische (water)urnen (silent-stones)
  • De EcoUrn is voor 100% vervaardigd uit organische materialen en 100% biologisch afbreekbaar. Zodra de urn in de aarde is geplaatst begint het afbreek proces. Afhangende van de kwaliteit van de aarde zal de urn binnen twee tot drie jaar volledig zijn afgebroken en zal het materiaal volledig in de natuur zijn opgenomen. Indien de urn in een columbarium wordt bijgezet zal er geen afbraak van het materiaal te constateren zijn (eco-urn)
  • De Zee- of Waterurnen zijn gemaakt van duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar materiaal, dat kan papier, zand, zout of bijvoorbeeld gelatine zijn. Wanneer de urn in het water geplaatst wordt zal deze korte tijd blijven drijven, afhankelijk van het gewicht, materiaal en de weersomstandigheden, alvorens vredig naar de bodem te zinken waar de urn binnen korte tijd op natuurlijke wijze afbreekt (bio-deco)

Ook voor urnen zijn er verschillende mogelijkheden die kunnen bijdragen aan een duurzame uitvaart.

Bekijk aflevering 1 van "De makers" Houtkunstenaar maakt duurzame handgemaakte urnen.

Idee herinneringsboom

Een boom draait om liefde. Niet alleen voor de mensen van de overledene heen, maar ook voor de natuur, want met het planten van een boom dragen we bij aan het ontstaan van nieuw bos. Een nieuw leefgebied voor planten en dieren. Zo is uw boom een symbolisch cadeau dat groeit en bloeit. Het is een levende herinnering. Een bijzonder eerbetoon voor een dierbare. Wanneer men heeft gekozen voor een kist uit onze duurzame collectie, kan er bijvoorbeeld aangeboden worden om een boompje te planten.
Een herinneringsboom waarbij de as van de overledene wordt gebruikt (return-in-green)

Koeling en conserveren

Voor de opbaring is het gebruik van graszoden een duurzaam alternatief als koelinstallatie. Bij deze methode worden graszoden onder de kist of het bed van de overledene geplaatst en tweemaal per dag flink besprenkeld met water. Volgens de traditie wordt ook rozemarijnbadmelk en kwarts toegevoegd voor een frisse geur en stimulatie van de groei van het gras. Na de uitvaart kunnen de graszoden (terug)geplaatst worden in de tuin. De verkoelende werking van gras wordt veroorzaakt door koolstofassimilatie: omdat gras warmte nodig heeft wordt er warmte uit de omgeving onttrokken. Het tweemaal daags besprenkelen zorgt voor een actief verdampings-proces. Wel moet worden opgemerkt dat het koelen met graszoden minder effectief kan zijn dan een koelapparaat. Dit is vooral afhankelijk van het klimaat in de ruimte en van het lichaam zelf.

Andere duurzame opties voor conserveren

Andere duurzame alternatieven zijn het verkorten van het aantal dagen tussen het overlijden en de uitvaart (minder conservering nodig) en het verblijf in een koelruimte in een uitvaartcentrum. Dit verblijf kost drie maal minder energie dan een thuisopbaring, waarbij een individueel koelapparaat wordt gebruikt.

Vervoer

Voor het vervoer van overledenen bieden wij traditioneel rouwvervoer aan. Uiteraard kunnen wij ook de uitvaartfiets, – koe, en paard en wagen bieden, maar zeker in onze regio is hiervoor nog weinig belangstelling. Bevindt de locatie waar de afscheidsceremonie plaatsvindt zich vlakbij een begraafplaats of crematorium, dan kan er gebruik worden gemaakt van een rijdende (loop) baar.
Wij hebben zelf nog geen auto’s in gebruik met een duurzaam label. Wanneer huidige auto’s aan vervanging toe zijn zullen wij kiezen voor meer duurzame varianten.

Duurzaam drukwerk

Gebruik voor de rouwkaart 100% gerecycled papier, ongebleekt papier van vezels die afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen en voor een lichte papiersoort. Uiteraard kan ook gekozen worden voor een digitale rouwkaart.

Maatschappelijke betrokkenheid

Maatschappelijke betrokkenheid kan een belangrijk aspect zijn voor duurzaamheid. Als duurzame uitvaartondernemer ondersteun je maatschappelijke initiatieven door bijvoorbeeld sponsoring, het nemen of deelnemen aan initiatieven of het delen van kennis.
Enkele voorbeelden:

  • Organiseren / medewerking van herdenkingsdagen
  • Sponsoring

 

Zelf uitrekenen

Wat kost een uitvaart?

Elk afscheid is uniek en dat maakt elk afscheid bijzonder en persoonlijk. De kosten van uw uitvaart zijn sterk afhankelijk van uw wensen. We weten uit ervaring dat de gemiddelde uitvaart die wij verzorgen circa € 7.500 bedraagt. In wezen maakt het niet uit of u kiest voor een crematie of begrafenis. Meer weten? Klik dan hieronder op de knop Uitvaartcalculator en neem contact met ons op.

Uitvaartverzorging van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust.

Uitvaartcalculator

Wat kost een uitvaartverzekering?

Een uitvaartzekering van De Laatste Eer geeft zekerheid en rust. Uw wensen zijn namelijk gewaarborgd voor later en uw nabestaanden weten dat het goed geregeld is. Dat is een hele zorg minder. 

Sluit daarom met een gerust gevoel een DLE Uitvaartverzekering af.
Bereken uw premie

Onze keurmerken

De uitvaartbegeleiders van De Laatste Eer werden in 2023 door de nabestaanden beoordeeld
met gemiddeld een 9,45 !